Om Brittiskt Korthår

Brittiska korthår, eller "britter" som de kallas till vardags, brukar ofta liknas vid nallebjörnar; både pga sitt utseende och sitt sätt. Detta var oxå vad vi själva föll för då vi letade efter en kattras som skulle passa oss. En godmodig, trygg katt utan större krav på pälsvård som gärna följer med men inte kräver enorm uppmärksamhet av sin ägare hela tiden.
Det är en medelstor till stor katt som utvecklas långsamt, färdigutvecklad är den först vid 3-4 års ålder. Det är den populäraste av alla korthårsraser i Sverige.

Historia

Det Brittiska korthåret tros vara den äldsta kattrasen i England med anor som sträcker sig tillbaka till de tidiga domesticerade katterna i Rom. De användes framförallt som jägare och lovordades för deras starka fysik och goda jaktegenskaper. Snart var de lika kända och uppskattade för sin tålighet och sitt lugna, tillgivna sätt.
De första britterna var blåa till färgen och därför kallades rasen ibland "British Blue". Under 1950-talet godkändes fler färger och mönster och i dagsläget finns det över 100 godkända färger.

Utseende

Britten är en kompakt katt med ett knubbigt utseende. Den har ett kraftfullt, runt huvud med små, lätt rundade öron placerade brett isär. Ögonen är stora och runda och sitter även de brett isär. Nacken är mycket kraftig och kort och sitter på en medelstor till stor, muskulös och knubbig kropp. Benen är korta och tjocka med små runda, fasta tassar. Svansen är kort och tjock och lätt rundad vid spetsen.
Pälsen ska vara kort och tjock och "stå ut" från kroppen samt ha bra underull. Den ska inte kännas silkeslen utan lite "krispig" när man tar i den. De flesta färgvarianter har guld till kopparfärgade ögon utom silver- och goldenvarianterna som har gröna ögon samt colourpointen som har blå.

Temperament

Britten är en vänlig och tillgiven katt. Som kattunge är de lekfulla och kan klättra en del men det avtar med åldern och som vuxna är de ganska stillsamma. Man bör dock aktivera sin katt med de lekar och leksaker de föredrar även som vuxna katter. Britten är en typisk "bredvid-katt", de vill gärna vara tillsammans med familjen men sitter inte gärna i knät eller uppskattar att bli burna omkring på. De är ganska lågmälda katter och är generellt inga överdrivna pratkvarnar.

© Margareta Åhs, 2006 | e-post: magelou[snabel-a]bredband.net